Ateşi düşürmek için ateş düşürüçüyü kaç saatte vermeliyiz?

Eğer bir hastada ateşi düşürmenin gerekli olduğu düşünülüyorsa, aşağıdaki yöntemler kullanılabilir.
1- Fizik soğutma : Vücuttan ısı kaybını arttırmak için yapılan uygulamalardır. Islak uygulamaların tümünde ılık su ( 29 - 330 C ) kullanılmalıdır. Soğuk su kullanılması, hastanın titremesini ve yüzeyel damarların büzüşmesini arttırıp, merkezi ısının daha da yükselmesine sebep olur. Alkol ve alkollü su kesinlikle kullanılmamalıdır. Ateş 10 C kadar düştüğünde, fizik soğutmaya ara verilerek, hastanın ateşi yakın aralıklarla ölçülerek takibe alınmalıdır.
  • Giysilerini çıkarma
  • Sulu şeyler içirme
  • Elini,ayaklarını, yüzünü yıkama
  • Vücuda ılık suyla ıslatılmış bezler uygulama
  • Ilık suyla duş
  • Ilık suda yeterli süre bekletme 
2- Ateş düşürücü ilaç verilmesi : Aynı enfeksiyon döneminde birden fazla ateş düşürücü ilacı birlikte veya arka arkaya kombine kullanmak yan etki riskini çok artırmaktadır. İlk hangi ilaç tercih edildiyse onunla devam edilmesilidir. İlacın uygun dozda verilmesine rağmen ateş düşmediyse, fizik soğutma yöntemlerinin aktif uygulanmasıyla ateşi kontrol altında tuıtmaya çalışılmalıdır. Çocuklarda ateş düşürücü olarak kullanılacak ilaçlar ve dozları şöyledir.
  • Paracetamol ( acetaminofen ) : 4 - 6 saat aralarla 10 - 20 mg/kg/ doz şeklinde kullanılır. Bir kerede verilecek doz 600 mg'ı aşmamalıdır. Karaciğer yetmezlikli ve allerjisi olan hastalarda verilmemelidir. Antienflamatuar etkisi yoktur.
  • Aspirin : Nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar grubundandır. Günlük toplam dozu 60 - 80 mg/kg'dır. 4 doza bölünerek 15-20 mg/kg/doz şeklinde kullanılır. Bir kerede verilecek doz 600 mg'ı aşmamalıdır. Suçiçeği olasılığında ve hastalarında, su çiçeği aşısını takiben 1 ay süreyle ( reye sendromu riski ), geçmişinde kanama hikayesi olanlarda, astımlı ve aspirin allerjisi olanlarda, karaciğer böbrek yetmezlikli hastalarda kullanılmamalıdır.
  • İbuprofen : Aspirin gibi, nonsteroidal antienflamatuar etkili bir ilaçtır. Günlük toplam dozu 20 - 30 mg/kg' dır. 3 doza bölünerek 10 mg/kg/doz şeklinde uygulanması önerilmektedir
En sağlıklı yöntem doktorunuza danıraşak kullanacağınız miktardır.

Paylaş

0 Yorum var "Ateşi düşürmek için ateş düşürüçüyü kaç saatte vermeliyiz?"

Yorum Gönder