Dilekçe hakkı nedir?

MADDE 74:
Vatandaşlar karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye'de kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenmiştir. (Anayasa Hukuku'na göre sınırlama bir hak ve özgürlüğün kullanılmasını önlemek amacıyla, düzenleme ise bir hak ve özgürlükten yararlandırma amacıyla yapılır.) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası.
Şikâyet ve dilekçe hakkı yurttaş olarak yasama organına başvurma hakkıdır; dilek veya şikâyet biçiminde gerçekleştirilir ve temsili hükümet sisteminin gerçekleştirilmesini sağlayan bir yoldur.

Anayasa Hukuku'na göre sınırlama bir hak ve özgürlüğün kullanılmasını önlemek amacıyla, düzenleme ise bir hak ve özgürlükten yararlandırma amacıyla yapılır.
 

Şikâyet niteliğindeki başvurular bir kişinin ya da kamunun çıkarlarını zedeleyen veya hukuk düzenindeki bir aksaklığı ortaya koyan bir durumla ilgili oldukları için, konulan da ister istemez sınırlı olmak durumundadır.


Dilek niteliğindeki başvurular bir ya da birden fazla kişinin kendilerini veya kamuyu ilgilendiren konularda alınması gereken önlem ya da istekleri dile getirmeleri ve siyasal içerikli olmaları nedeniyle sınırlı değildir; ancak düzenlenebilir niteliklidir.
 

Bu yasal haklarla ilgili işlemler 1984 tarihli ve 3071 sayılı "Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun'la düzenlenmiştir.


dilekce hakki, dilekce hakki ne demek, dilekce hakki ne demektir, dilekce hakki nedir, dilekce haklari nelerdir,


Paylaş

0 Yorum var "Dilekçe hakkı nedir?"

Yorum Gönder