Enerji dönüşümü nedir, örnek verir misiniz?,Enerji dönüşümü nedir

Enerji dönüşümü sırasında enerji kaybolmaz. Sadece dönüşüm sonucunda enerji türü değiştir. Açıklayacak olursak, evrendeki enerji toplamı kesinlikle değişmez. Buna erjinin korunması adı verilir. 

Hidroelektrik santralindeki enerji değişmesine örnek verelim. Bunu aşama aşama anlatalım.
Nehirden gelen suyun kinetik enerjisi barajda potansiyel bir enerjiye dönüşür. Potansiyel enerji kapaklardan akarak doğrusal hareketle kinetik enerjiye dönüşmektedir. Burada ise türbin görevi devralır. O doğrusal hareketleri dairesel hareketlere dönüştürür. Bu işlem sırasındada Kineti enerji değişmez. Jenaratör türbinden almış olduğu enerjiyi elektrik enerjisine çebirir ve trafolara gönderir. Bu işlemerden sonrada elektrik trafolardan evlere gelir. 
Başka örneklerde Verebiliriz. 
Silgi bir silme aracıdır. Silgi ile silinen yazılar silinme esnasında ısınır. Burada hareket enerjisi bir ısı enerjisine dönüşmektedir. 
Bisiklette bulunan dinamo tekere sürterek döner ve bisiklette bulunmakta olan bir ampülü yakar. Bu olayda hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüşmüş olur. 
Kaydıraktan kayacak olan çocuklar kaydığın tepesine çıktığı zaman yere oranla bir potansiyel enerjiye sahip olmuş olurlar. Kayma esnasında yukarıdaki potansiyel enerji hareket enerjisine dönüşür. 





enerji donusum, enerji donusumleri ornekler, enerji donusumu nedir, enerji donusumu ornekler, kimyasal enerjiye ornekler,


Paylaş

0 Yorum var "Enerji dönüşümü nedir, örnek verir misiniz?,Enerji dönüşümü nedir"

Yorum Gönder